• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Előkészítés

Ebben a fázisban a monitoring tervek előkészítése és a technikai kivitelezés tervezése zajlott. A technikai kivitelezés tervezése magában foglalta a következő folyamatokat:
      

  1. Az invazív növények eltávolításának munkálatainak megtervezését
  2. A szükséges tájépítészeti munkák tervezését, amelyek a homokdűnék és természetes élővilág helyreállítása érdekében
  3. Az elhagyatott katonai épületek technikai felügyeletének tervezését
  4. A lebontási folyamatok és az engedélyeztetés tervezését

A természetmegőrző akciók jelentős része engedélyhez kötött, ezért az előkészítési fázisban ezen engedélyek beszerzésére is sor került. Az akciók elvégzéséhez szükséges technikai berendezések beszerzése is ebben a fázisban történt.

A.1. Akció: Monitoring terv kidolgozása, projekt terület felmérése

Az akció tevékenységei befejeződtek. 

2010-2012

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei 2010-ben megkezdték a projekt terület felmérését, és ezzel párhuzamosan a monitoring terv kidolgozása is elindult. 2010-2011-ben a felmérés leginkább a védett növényekre terjedt ki. A zoológiai vizsgálat 11 mintavételi hely alapján történt 3 fázisban (késő nyár, ősz, tél) 2012 folyamán. A begyűjtött példányokat alkohollal és fagyasztással konzerválták. A begyűjtött minták azonosítását és értékelését az FHNPI által megbízott szakemberek végezték az E.3. Akció keretein belül. 

Az FHNPI 2010-ben kezdte el a monitoring terv kidolgozását is, az első tervezetet 2010 júliusában fejezték be. A projekt tevékenység megszakítása következtében a végleges monitoring terv csak 2012 júliusára született meg, ekkor lett elfogadva és aláírva minden kedvezményezett által. Ezt követően vitatták meg a terveket külsős szakértőkkel, és véglegesítették a felmerült megállapítások alapján. 

2013

Az állapotfelmérést követő adatfeldolgozást az FHNPI szakemberei folyamatosan végzik. A 2013. márciusban véglegesített Alapállapot felmérés és monitoring 2012 c. értékelő jelentés tartalmazza a 2012 végéig gyűjtött alap adatokat.

 

A.2. Akció: Előkészítő műszaki tervezés

Az akció befejeződött. 

Az invazív növényfajok eltávolítására, a geodéziai felmérésre készített tervek, továbbá a bontási munkálatok tervezése és engedélyeztetése 2013-ban megtörtént.

A homokdűnék és a természetes élővilág helyreállítását célzó tájépítészeti munkákhoz, valamint az elhagyatott katonai épületek lebontásához és műszaki felügyeletéhez szükséges tervek, illetve a szállítási tervek is, amelyeket a partnerek az Európai Bizottság részére is megküldtek. 

A.3. Akció: Hatósági engedélyek beszerzése

Az akció befejeződött. 

A természetmegőrzési akciók végrehajtásához szükséges összes engedélyt beszerezte a partnerség: összesen 16 engedélyre volt szükség.

A jövőben már csak az évente megújítást igénylő engedélyek ügyintézése történik. 

 

A.4. Akció: Közbeszerzési eljárások

Az akció befejeződött. 

Minden szükséges felszerelés és szolgáltatás beszerzése megtörtént. A szükségtelen felszerelések, eszközök (térkép adatbázis, SPSS szoftver) esetében a kedvezményezettek javaslatot tettek az átcsoportosításokra.