• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

EU biztosok mutatták be az új LIFE programot a nemzetközi konferenciánkon

2014. 05. 30.

A május 14-16-án Veszprémben rendezett „Természetvédelem katonai területeken” elnevezésű nemzetközi konferenciánk plenáris ülésén a Keleti-Bakony és Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projektek bemutatása mellett a LIFE+ program 2014-2020-as programozási időszakra vonatkozó újdonságainak megismertetése, a magyarországi eredmények bemutatása és a projektek nemzetközi jellemzőinek összehasonlítása is napirenden volt.

A hivatalos köszöntőket követve, első előadóként az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának tanácsadója, Demeter András, mutatta be 2014-2020-as tervezési időszakra vonatkozó LIFE program legfrissebb információit. Továbbra is a LIFE az EU egyetlen olyan pénzügyi eszköze, amelyik kifejezetten a környezetvédelmet támogatja. Viszont a 2014-2020-as időszakban már 2 alprogramhoz sorolják be a leendő projekteket: ezek környezetvédelem és éghajlati – politikai alprogramok. Az új projektek irányítása pedig már közvetlenül a KKV-ügyi Végrehajtó Ügynökség (EASME) alá fog tartozni. Bevezetésre kerülnek új pályázati típusok is, mint például az integrált projektek.

2014-ben a LIFE program 404,6 millió eurós költségvetésből gazdálkodik. A pályázati kiírások az alábbi menetrend szerint alakulnak idén:

menetrend

 

További részleteket az itt elérhető prezentációban vagy ezen a linken: http://ec.europa.eu/environment/life/about/beyond2013.htm#proposal

Demeter András előadását követően az elmúlt 2007-2013-as programozási időszak magyarországi LIFE+ eredményeit ismerhették meg a résztvevők. Sashalmi Éva, a Vidékfejlesztési Minisztérium vezető tanácsosa, bemutatta a Minisztérium szerepét a természetmegőrzés területén és a LIFE eredményeket 2001-től, mióta Magyarország részt vesz a LIFE programban.   

Tájékoztatott róla, hogy a 2014-2020-as uniós pénzügyi időszakra és az új LIFE program első pályázati felhívására készülve 2014. június 25-én, 10-15:30 között információs napot tartanak a Vidékfejlesztési Minisztériumban. Érdeklődni az alábbi e-mail címen lehet: tmf@vm.gov.hu.  

Továbbá felhívta a figyelmet az alábbi honlapokra is:

www.termeszetvedelem.hu

www.natura.2000.hu

www.magyarnemzetiparkok.hu

Az ASTRALE GEIE-AEIDL, LIFE Program Kommunikációs Csoportjának szakértője, Lucie Trokánová, előadásában hangsúlyozta a LIFE projektek fontosságát és felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt tevékenységek közül a folyamatos kommunikáció, az érintettek tájékoztatása az eredmények és jó gyakorlatok széles körű kommunikációja, valamint a kapcsolatépítés, ugyanolyan fontos, mint a konkrét akciók megvalósítása. 

Konferenciánk témájához kapcsolódó további publikációk itt találhatók: http://ec.europa.eu/environment/life/publications/lifepublications/lifefocus/nat.htm#military