• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Győr környéki békanász

2015. 04. 10.

Az idei évben a kedvező időjárási viszonyok miatt viszonylag korán megkezdték a peterakást kisalföldi homokpuszta kétéltű fajai. Az erdei békák már március közepén lerakták petéiket. Őket sorra követi a többi faj egészen április végéig. A petékből néhány héten belül kikelnek a lárvák, amelyek a vízben fejlődnek tovább.

A Győr környéki homokpuszták állandó vizekben szegények, de a kisebb-nagyobb kubikgödrökben és belvízlevezető csatornákban gazdag kétéltű és hüllő fauna él. A hazánkban előforduló 18 kétéltű faj közül eddig tízet sikerült kimutatni a Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projekt területén. A térségben legnagyobb mennyiségben a barna ásóbéka és a vöröshasú unka fordul elő, de települések közelében gyakran lehet találkozni zöld varanggyal is. A ritkán szem elé kerülő fajok közé tartozik a dunai tarajos gőte.

A hüllők közül leggyakrabban a fürge gyíkkal és a vízisiklóval találkozhatunk. Utóbbitól sokan félnek és mérges kígyónak nézve agyonverik. Ne tegyék, mert ezzel csak a pockokat, egereket és egyéb kártevőket segítik, amelyeket a vízisikló szorgalmasan pusztít. A térségben nem fordul elő olyan hüllőfaj, amely mérgező vagy az emberre bármilyen módon veszélyt jelentene. Ha kertjében találkozik vele, akkor a legegyszerűbb békén hagyni, semmiképpen ne piszkálja bottal vagy egyéb eszközzel, mert harapni azért tud.

Gyakori, hogy a békák felfedezik a kerti tavakat, esővízgyűjtő hordókat és oda petéznek. Bár sokan félnek vagy undorodnak tőlük, talán a leghasznosabb barátaink, hiszen nagy mennyiségben fogyasztják a szúnyoglárvákat. Egy-egy béka a fejlődése során több tízezer szúnyoglárvát is elfogyaszthat.

Hasznosságuk mellett nem szabad elfeledkezni arról, hogy hazánkban minden kétéltű és hüllőfaj védett!