• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Legeltetéssel a homoki gyep élőhelyek állapot javításáért

2014. 10. 08.

Magyar szürke szarvasmarhák legeltetésével valósul meg a legtermészetközelibb gyepfenntartó tevékenység

A Kisalföldi Homokpuszta Life+ projektterületen végzett természetmegőrzési munkálatok célja, hogy a Natura 2000 területen megmaradt pannon homoki gyepek állapotát megőrizzük és javítsuk. A helyreállítási munkákat a területen élő természeti értékek lehető legnagyobb kíméletével kívánjuk elvégezni, ennek a hatékonyabb és természetesebb megvalósítása érdekében kezdtük el a magyar szürke szarvasmarha legeltetésének kipróbálását.

fu   tehenek

Kezdetben, 2014 júliusától, az alacsony természetességű homokpuszta gyepeket legeltettük a természetességi állapot javítása céljából, ennek rövid idő alatt megmutatkozó pozitív hatása nyomán tértünk át a jó és közepes természetességű homokpuszta gyepek legeltetésére. A magyar szürke szarvasmarha kis termete és súlya miatt a legeltetett területen taposási kár nem keletkezik, táplálkozási szokásaikat tekintve pedig a túllegeltetés veszélye kizárt.

legeltetett 

Mostanra már mintegy 100 ha területen történik legeltetés. Az eredményességet jól példázza, hogy az Fertő-Hanság Nemzeti Park és természetvédelmi hatóság támogatását fejezte ki a legtermészetközelibb gyepfenntartó tevékenység folytatása és területének bővítésével kapcsolatban. Így jövő évtől a Life+ pályázat területéből újabb 55 ha területet vonnak be legeltetés alá, az illetékes hatósági engedélyekben foglaltaknak megfelelően.

tehenek

A Budapesti Erdőgazdaság által bevezetett, a Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projekt keretein belül megvalósuló, legeltetés a kormányzati célkitűzések megvalósításában komoly stratégiai helyet foglal el, mivel a térségben lévő családi gazdaság támogatása is megoldottá vált. A területen kipróbált legeltetés a Nemzeti Együttműködés egyik sikertörténete, mivel olyan dolgot valósítottunk meg, amire évtizedek óta nem volt példa a térségben és már ez alatt a rövid idő alatt is látványos eredmények tapasztalhatóak.

tehenek 

A legeltetés tervezése során folyamatos egyeztetés folyt a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakembereivel. Az élőhely helyreállítás kivitelezési munkálatai is a Nemzeti Park felügyelete mellett valósul meg.