• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Sajtótájékoztatón mutattuk be eddigi eredményeinket

2014. 05. 20.

2014. május 14-én egy sajtótájékoztató keretein belül prezentáltuk a Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projektünk eddig elért eredményeit. A Keleti-Bakony LIFE+ projekttel közösen szervezett nemzetközi konferencia előtt megtartott rövid eredmény bemutatást a HM Védelemgazdasági Hivatal Infrastrukturális Igazgatóságának képviselője és a projekt projektvezetője tartotta. 

Eredmények bemutatása a sajtótájékoztatón

A Kisalföldi Homokpuszta projektben a kisalföldi meszes homokpuszta egyes Győr környéki katonai használatú területeinek természetvédelmi célú helyreállítása és megőrzése a fő célkitűzés. A természetvédelmi munkálatok a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Budapesti Erdőgazdasági Zrt. vezényletével zajlanak még 2015 decemberéig, 1,73 millió eurós összköltségvetéssel.
Ezen a területen az invazív fajok visszaszorítása mellett a felhagyott katonai épületek és mesterséges felszíni alakzatok (pl. földsáncrendszerek, földalatti bunkerek, lövészárkok) elbontása, valamint ezek helyén természetes élőhelyek kialakítása, illetve az illegális hulladék lerakatok felszámolása a feladat.

A helyreállítási munkák 2013-ban kezdődtek meg és 2015 decemberéig tart a projekt időszak, de már az első eredmények is nagyon kecsegtetőek. Viszont tudni kell, hogy a homoki gyepek és az erdőspuszta helyreállítása rendkívül nehéz, évtizedekig tartó folyamat, amelynek megalapozása történik meg a projektben, biztosítva a későbbi természetes folyamatok feltételeit.
A szakemberek tevékenységeként mintegy 295 hektáron javulhat a meglévő facsoportokkal tagolt gyepek természetessége és több, mint 25 hektáron kerül gyep kialakításra a korábbi tájsebek területén. A helyreállítási tevékenységek eredményességét vizsgáló monitoring során rengeteg új faj került elő, köztük számos ritka faj is. A legújabb felfedezés a világon korábban egyetlen példányban ismert, Kréta szigetéről leírt Zodarion zorba pókfaj megtalálása, melynek erős állománya él a területen.

A projektben működő konzorcium munkálatait Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala koordinálja. A kijelölt területeken a természetvédelmi szakmai feladatokat a területen illetékes Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, illetve Budapesti Erdőgazdaság Zrt. látják el. A projekt kommunikációs feladatainak elvégzéséért az Aquaprofit Zrt. felelős.