• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Sikeresen zajlott a „Természetvédelem katonai területeken” elnevezésű nemzetközi konferenciánk

2014. 05. 21.

13 ország közel 100 résztvevője vett részt 2014. május 14-16-án Veszprémben a Kisalföldi Homokpuszta (LIFE08 NAT/H/000289)   és a Keleti-Bakony (LIFE07 NAT/H/000321) LIFE+ projektek közös rendezésében szervezett szakmai konferencián.

A LIFE+ „Természet” alprogramjában nyertes projektek fő célkitűzése, hogy a ma is aktív katonai használatú területek természeti értékeit megőrizzék, a leromlott élőhelyeket helyreállítsák, a területen élő védett és közösségi jelentőségű fajok populációját megerősítsék úgy, hogy ezen természetvédelmi célokat összehangolják az ott folyó katonai tevékenységgel.

A konferencia résztvevői megismerhették a két projektben elért eredményeket, amellett, hogy hallhattak a LIFE Program 2014-2020-as programozási időszakban bevezetett változásairól, annak magyarországi eredményeiről, különlegességeiről, valamint a LIFE+ projektek nemzetközi jellemzőiről is.

Plenáris ülés  Plenáris ülés

A honvédelmi és természetvédelmi szekciók előadásaiban több mint 20 előadó mutatta be saját projektjének tapasztalatait: biológusok, ökológusok és környezetvédelmi szakemberek ismertették az általuk végzett rehabilitációs munkát, miközben a honvédség és NATO meghívottak a katonai szempontok alapján mutatták be a projekt tevékenységeket.

Természetvédelmi előadók  Katonai szekció

A konferencia második és harmadik napján a Keleti-Bakony és a Kisalföldi Homokpuszta projektterületeket ismerhették meg a résztvevők. A terepbejárásokon az előző nap bemutatott természetvédelmi akciók gyakorlati részét szemlélhették meg az érdeklődők, és egyben egyedülálló lehetőségként az akciót koordináló szakértőktől, szakemberektől a helyszínen is érdeklődhettek a tapasztalataikról.

terepen  terepen

A konferencia 3 napjának tapasztalatait összegezve megállapíthatjuk, hogy elértük célkitűzésünket, hiszen valóban megvalósult a legjobb gyakorlatok tapasztalatcseréje, miközben kiváló lehetőséget biztosítottunk a különböző országból érkezett szakembereknek a jövőbeni együttműködések megteremtéséhez. A résztvevői visszajelzések megerősítették azt az elképzelésünket is, hogy szükség van hasonló eseményekre és projektekre, amelyek lehetőséget biztosítanak a katonai és természetvédelmi szakemberek eszmecseréjének és együttműködésének.  A szakmai párbeszéd folytatásának érdekében hoztuk létre a LinkedIN közösségi oldalunkat Nature protection in military areascímen és tervezzük további események szervezését is.