• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Szent György napján újra kihajtjuk az állatokat

2015. 04. 13.

A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Ekkor tereljük ki újra a Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projekt magyar szürke szarvasmarha gulyáját is a meszes homoki gyep területekre.

Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek felfogadása. Számos hiedelem és népszokás kapcsolódik ezen ünnephez: mágikus, rontáselhárító szerepet tulajdonítottak annak a vesszőnek, mellyel az állatokat a legelőkre hajtották, de gyakori volt, hogy a marhákat láncon, tojáson hajtották keresztül, s azt tartották, hogy a jószágok olyan erősek lesznek, mint a lánc és olyan gömbölyűek, mint a tojás.

A Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projekt magyar szürke szarvasmarha gulyája nagy valószínűséggel nem lesz láncon és tojásokon áthajtva, de Szent György napján a meszes homoki gyep területeit birtokba veszik majd a jószágok. És ezzel kezdetét veszi a 2015. évi vegetációs időszak gyeplegeltetése.

A magyar szürke szarvasmarhák legeltetése 2014 júliusában kezdődött meg a projektterületen, az alacsony természetességű homokpuszta gyepek természetességi állapotának javítása céljából. Ennek rövid idő alatt megmutatkozott pozitív hatása, így tértünk át a jó és közepes természetességű homokpuszta gyepek legeltetésére is.

A Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projektterületen a Budapesti Erdőgazdaság által bevezetett és Fertő-Hanság Nemzeti Park felügyelete mellett megvalósuló legeltetés a Nemzeti Együttműködés egyik sikertörténete, mivel olyan dolgot valósítottunk meg, amire évtizedek óta nem volt példa a térségben és már rövid idő alatt is látványos eredményeket tapasztaltunk, amelyeket 2015-ben is várunk.

2014-ben elért eredményeinkről itt írtunk.