• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
 • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

A terület jelenlegi hasznosítása

Katonai használat

A győrszentiváni gyakorlótér, valamint a gönyűi területegység részét képező lőtér a Magyar Honvédség katonai használata alatt áll. A lő- és gyakorlóteret kiképzési célokra, elsősorban szakharcászati, vezetési és harcjármű-vezetési gyakorlatokra használják.

A területen gyakorlatozó MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred fő feladatai: Kijelölt tűzalegységeivel a Légierő egyéb erőivel, más katonai szervezetekkel, továbbá a szövetséges erőkkel együttműködve, a NATO Integrált Légvédelmi Rendszerében (NATINADS) a kijelölt katonai objektumok és kiemelt fontosságú ipari-energetikai létesítmények, valamint a szárazföldi csapatok meghatározott csoportosításainak légvédelmi rakéta oltalmazása. Békeidőszakban – a fenti feladatokra való felkészülés céljából – kiképzést folytat.  

A területeken folyó katonai tevékenységeket az alábbi csoportokba soroljuk:

 • Harcászati gyakorlatok harcjárművek nélkül – imitációs eszközök nélkül.
 • Harcászati gyakorlatok harcjárművek nélkül – imitációs eszközökkel.
 • Harcászati gyakorlatok harcjárművekkel – közlekedés utakon kívül.
 • Gyalogsági fegyverekkel végrehajtott lőgyakorlatok.
 • Kézigránátdobó gyakorlat.
 • Vezetési gyakorlatok – közlekedés meglévő utakon.
 • Táborhely, harcálláspont stb. kiépítése.
 • Műszaki munkák (ásással, földmunkával járó tevékenységek pl. lövészárok, beállók stb. kialakítása).

A honvédelmi használatú területek elsődleges rendeltetése a katonai célú területhasználat, ezért különös figyelmet fordítunk a különböző katonai tevékenységek és a természetvédelmi célok konfliktuspontjainak feltárására és megoldására.

Erdőgazdálkodás

Tölgy (Quercus)A területen a HM Budapesti Erdőgazdaság Zrt. és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt., illetve a komáromi területeken a Vértesi Erdő- és Fafeldolgozó Zrt. gazdálkodik. A területeken az elfogadott és jóváhagyott üzemterv szerinti, a természetvédelmi elvárásokkal összhangban lévő erdőgazdálkodás folyik.

 A betervezett elő- illetve véghasználatokat elvégzik, az üres területeket felújítják és ápolják. A honos fajokból felépülő erdőállományok megőrzése, fenntartása és területi kiterjedésük növelése e területen a legfontosabb feladatok közé tartozik.

 A táj természetes erdőtársulásai, a homoki tölgyesek, pusztai tölgyesek és a  borókásnyarasok ma már csak nagyon kis területen maradtak fenn. Ezek megőrzése mind a természetvédelem, mind az erdészeti szakma legfontosabb feladatai kőzé tartozik. Ezen erdők és a hozzájuk kötődő természeti értékek hosszú távú fennmaradásának
biztosítása komoly szakmai kihívás. A területen elsősorban erdei fenyő és fekete fenyő, nemes nyár, illetve akác fafajú mesterséges faállományok állnak, melyeket a régen kitermelt/kipusztult erdők helyén hoztak létre. Kevés az őshonos állomány – néhány kisebb cseres és kocsánytalan tölgyes – aminek elsősorban a termőhely megváltozása, a talaj vízellátásának megszűnése (vízrendezés) az oka. A termőhely romlása és az elegyetlen állományú, külhonos fafajok telepítése következtében az erdők aljnövényzete elszegényedett, helyenként eljellegtelenedett. A szélsőséges termőhelyi viszonyok (száraz, helyenként igen száraz homokos termőhely, ahol az őshonos fafajok visszahozatalára és a termőhelynek megfelelő erdőközösségek kialakulására a vízzel történő ellátás megvalósítása nélkül remény sincs) miatt a fenyvesek helyenként nem megfelelő záródásúak, gyakran károsító gombákkal és rovarokkal fertőzöttek. Az így kialakult tisztásokon értékes homokpusztagyepek alakultak ki, vagy éppen fennmaradtak, amelyek megőrzését biztosítani kell.

Mind természetvédelmi, mind erdőgazdálkodási szempontból probléma egyes invazív fásszárúak terjedése, különösen igaz ez az akácra és a bálványfára. A maghozó fák, illetve a felverődött sarjak eltávolítása csak nehezen kivitelezhető.