• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Természetmegőrzés

C.1. AkcióInvazív növények (pl. Robinia pseudoacacia, Solidago gigantea, Alianthus altissima, Asclepias syriaca) eltávolítása a legjobb elérhető módszerrel

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. szakemberei 2013-ban 110 hektárról távolították el az akácot (Robinia), az eltávolításhoz mechanikai (vágás) és kémiai (törzs injektálással) módszereket használtak. 0,5 hektáron kezelték a bálványfa (Ailanthus) állományt törzs injektálással és a kéreg kenésével. Az aranyvesszőt (Solidago) 45 hektáron kaszálták és vágták, a selyemkórót (Asclepias) pedig a projekt teljes területén, azaz 248 hektáron, permetezték.

2014

Ebben az évben az invazív növények írtása sokkal bonyolultabb volt mint 2013-ban, az időjárási viszonyok miatt. Sok esetben a kenőanyagot az eső elmosta.

Selyemkóró (Asclepias) a rererencia időszakban kétszer lett kezelve.
Akácot (Robinia)  a teljes területen írtották. A 2014-es év második felében pedig az új hajtásokat kémiai anyaggal kezelték, vagy vágták.
Bálványfát (Ailanthus) kenéssel írtották.
Aranyvesszőt (Solidago)  kaszálással írtották és ezután összegyűjtötték. 

Az eltávolítási munkálatok folyamatosan zajlottak. 

2015

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. munkatársai a Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatóság által jelzett területeken az előírásoknak megfelelően utókezeléseket végzett.

C.2. Akció: Az összegyűlt holt szerves anyag eltávolítása a homokpusztáról

2013

A keletkezett tüzek során felhalmozódott szerves anyag eltávolítása, a szükséges engedélyek beszerzését követően, égetéssel 2013-ban megtörtént, az első fázisban 17 hektárnyi területen. 

Az égetés feltétele, hogy a kijelölt terület hideg legyen és száraz, hó mentes. 2013 elején nem volt 2 ilyen hét, amikor a munka elvégezhető lett volna. A 2012-2013-ashoz hasonló telek nagyon ritkák Magyarországon, remélhetőleg a következő évek téli időjárása kedvez majd a tevékenység elvégzésének. 

2014

Az égetést 2013-2014 telén összesen 49 hektáron sikerült megvalósítani. Ennek eredményeit a Fertő Hanság Nemzeti Park  Igazgatósága a monitoring tevékenysége folyamán vizsgálta. Ugyanakkor annak érdekében, hogy a szerves anyagok eltávolítása égetéshez alkalmatlan időben is megvalósulhasson, a Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Budapest Erdőgazdaság alternatív megoldás talált a szervesanyag eltávolításához, amely egyúttal természetközelibb megoldás is egyben, mert nem károsítja a területen talált meglepően sok védett állatfajt. 

Mintegy 100 ha területen történik legeltetés. Az eredményességet jól példázza, hogy az Fertő-Hanság Nemzeti Park és természetvédelmi hatóság támogatását fejezte ki a legtermészetközelibb gyepfenntartó tevékenység folytatása és területének bővítésével kapcsolatban. Így jövő évtől a Life+ pályázat területéből újabb 55 ha területet vonnak be legeltetés alá, az illetékes hatósági engedélyekben foglaltaknak megfelelően.

A Budapesti Erdőgazdaság által bevezetett, a Kisalföldi Homokpuszta LIFE+ projekt keretein belül megvalósuló, legeltetés a kormányzati célkitűzések megvalósításában komoly stratégiai helyet foglal el, mivel a térségben lévő családi gazdaság támogatása is megoldottá vált. A területen kipróbált legeltetés a Nemzeti Együttműködés egyik sikertörténete, mivel olyan dolgot valósítottunk meg, amire évtizedek óta nem volt példa a térségben és már ez alatt a rövid idő alatt is látványos eredmények tapasztalhatóak. 

A legeltetés tervezése során folyamatos egyeztetés folyt a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakembereivel. Az élőhely helyreállítás kivitelezési munkálatait a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete mellett valósította meg.

2015

A kezdeti jó eredményeken felbuzdulva a legeltetést kiterjesztettük 155 hektárra. Továbbra is folyamatos a legeltetés. 

C.4. Akció: A természetes táj rekonstrukciója és a homokpuszta rehabilitációja

Az elkészült műszaki tervekkel összhangban a kivitelezés során a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. és a kivitelező cég szakemberei a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve közösen jelölték ki a közlekedési nyomvonalat, illetve a természetvédelmi szempontból értékes, jó állapotú és kis kiterjedésű élőhelyek, tömeges védett növény előfordulások helyszíneit. Ezek védelme a kivitelezési munkák során fokozott figyelmet igényelt.

A nagy méretű természetes felszíni formák rendezése  2013. szeptember 3-án kezdődött és szeptember 13-án fejeződött be. A katonai objektumok elbontása szeptember 24-én fejeződött be, ezt követően kezdődtek a szükséges rehabilitációs tevékenységek. A felszín rendezés 11,5 hektáron történt meg, a rekonstrukciót követő rehabilitációs munkákat (magágy készítése, fűmagkeverék szállítása, ültetés) a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. 15,6 hektáron végezte el. A füvesítéshez a projekt területen gyűjtött magokat használták, kiegészítve a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tanácsai alapján vásárolt fűmaggal.

A projekt terület tereprendezési tevékenysége 2013. december 1-jén befejeződött. 

A LIFE területen lévő homoki gyeptársulások magjainak begyűjtését a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. magbegyűjtő adapterrel ellátott kézi motoros kaszával, valamint quadra szerelt magbegyűjtő adapterrel és kézi erővel végezte.
2013-ban és 2014-ben a projekt területén a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. összesen 400 kg maganyagot gyűjtött be és kezelt (válogatás, tisztítás) a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tanácsai alapján.
A gyűjtött kaszálékot átrostálva és megtisztítva három frakciót alakítottunk ki. A C.4 akció megvalósítása során a tervezett 13,5 ha helyett 15,6 ha nagyságú terület rehabilitációja valósult meg. A gyepesítést traktor hajtású gyepmagvető géppel végezte a Budapesti Erdőgazdaság Zrt., valamint a felülvetéseket kézi erővel.
2015. évvel bezárólag a projekt teljes ideje alatt kb. 600 kg mag került begyűjtésre. Az utolsó évben kisebb felülvetések történtek. 

C.5. akció: A felhagyott katonai épületek bontásából származó törmelékek és az illegális szemét eltávolítása

A katonai épületek és beton felületek elbontása a pályázatban meghatározott határidő előtt megtörtént. 2013. augusztus-november között 3.900  m3 törmelék gyűlt össze a területen. A betontörmeléket felaprították, így 2.778 m3-nyit újrahasznosíthattak belőle. De ezen kívül még 1.810 m3 betont használtak fel a terület szervíz útjainak javításához. Az aprított törmeléket az újrahasznosítás előtt laboritóriumban vizsgálták. 
A területről 236 m3 betontörmeléket  szállítottak el.

A területről az illegálisan lerakott hulladék (elektronikus hulladék, gumik, műanyagok, azbeszt, stb.) eltávolítása is megtörtént, összesen 75 m3 szemetet szállítottak el. 

Miután a legnagyobb lerakatot megtisztították a hulladéktól a gödröt átalakították egy kétéltűek (Amphibia) és hüllők (Reptilia) szaporodásának kedvező vizes élőhellyé. 

A tevékenység 2013. december 15-én befejeződött.