• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Továbbra is fő cél az invazív fajok visszaszorítása

A projekt egyik fő célja az országos természetvédelmi oltalom alatt álló projektterületről a lágy- és fásszárú özönnövények kiszorítása. A projekt területet körbeölelő magán és állami területeken továbbra is jelentős az özönnövények előfordulása, az innen érkező friss, illetve a talajban található magkészlet az előzetes várakozásoknak megfelelően folyamatos intézkedéseket tesz szükségessé a visszatelepedés és terjedés megakadályozása érdekében.

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. a terület kezelőjeként mechanikai (legeltetés és kaszálás), illetve vegyszeres védekezéssel akadályozza meg a helyreállított területeken az özönnövények elterjedését. A 2017-ben a vegyszerezés kezelésre alkalmas időszakban nagyon csapadékos volt az időjárás, ezért az akác esetében csak 177  ha terület kíméletes kezelésére (ecsetelés, pontpermetezés) volt lehetőség.

 A bálványfa, nyugati ostorfa, ezüstfa, és selyemkóró kézi vegyszeres kenése 230,79 ha nagyságú területen valósult meg.  

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatal, mint természetvédelmi hatóság 2017. november 7-én megtartott helyszíni bejárásáról készült jegyzőkönyvében az utókezelések eredményességét igazolta. A meghagyott, őshonos fa- és cserjefoltok lassú terjedése, a gyepek regenerációja folyamatos. A projektidőszak alatt elvégzett, helyenként meglehetősen drasztikusnak tűnő beavatkozások megteremtették a lehetőségét a homoki élőhelyek természetes fejlődésének. Az extenzív módszerekkel végzett fenntartó kezelések biztosítják a cél élőhelyek fennmaradását.