• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
  • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
  • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Vilmi konferencián mutatták be a projektet a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai

A Kisalföldi Homokpuszta és a Keleti-Bakony Life projektek közös, Veszprémben megtartott konferenciáján szerzett tapasztalatok alapján a Német Természetvédelmi Szövetségi Ügynökség 2015 májusában megkereste a Földművelésügyi Minisztériumot és felkérte, hogy a Natura 2000 területnek minősülő honvédségi területek kezelésében szerzett tapasztalatokról számoljon be „NATURA 2000 területek menedzsmentje katonai területeken” elnevezésű rendezvényén. A felkérésnek, egyeztetve a minisztériummal és az érintett projektekben közreműködő szervezetekkel a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tett eleget.

A németországi Vilm-ben, 2015. szeptember 28. és október 1 között megrendezett tudományos konferencián bemutatásra kerültek a Kisalföldi Homokpuszta Life+ projekt helyreállítási munkái, valamint eredményei is, illetve az előadók, Dr. Ambrus András és Király Melinda, előadásukban kitértek a Keleti-Bakony és a Turjánvidék Life projektekre is.

A konferencia szakmai előadásai alapján elmondható, hogy Németországban a katonai területek kezelésénél komoly figyelmet szentelnek az állattartásra és annak körülményeire, illetve a vegyszeres megoldások helyett inkább égetéssel küzdenek még a betelepülő inváziós fajok ellen. Érdekes tanulság volt, hogy a megfelelően végzett területégetés nem feltétlenül gyakorol negatív hatást az adott terület állatállományára, tapasztalatok alapján néhány fajnál állománynövekedés is bekövetkezhet.

 

A konferencia zárónapján a Wittstock nevű, volt szovjet katonai területre látogattak ki a résztvevők, ahol a saját projektjeinkhez hasonló problémákra próbálnak megoldást találni a szakemberek. Mindezzel együtt a terület helyreállítása megfelelően halad, ami különösen fontos a gazdag és sokszínű állatvilág megőrzése érdekében. 

A konferenciáról többet is megtudhatnak a következő weboldalon: Management of Natura 2000-sites on military training areas