Az áfonyás pite egy klasszikus desszert, amelyet világszerte sokan szeretnek. Friss vagy fagyasztott áfonyából készülhet, ropogós tészta és édes-savanykás töltelék kombinációjával bárkit elkápráztat. Ebben a cikkben bemutatjuk a legjobb áfonyás pite receptet, megosztunk néhány praktikus tippet a tökéletes eredmény érdekében, és megvizsgáljuk a legizgalmasabb variációkat.
A tökéletes áfonyás pite receptje
Hozzávalók:
Tészta:
- 250 g liszt
- 150 g hideg vaj
- 50 g porcukor
- 1 tojás sárgája
- 1-2 evőkanál hideg víz
Töltelék:
- 500 g áfonya (friss vagy fagyasztott)
- 120 g cukor
- 2 evőkanál keményítő
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csipet fahéj (opcionális)
Elkészítés:
- A tészta elkészítése: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a porcukrot. Add hozzá a hideg, kockára vágott vajat, majd morzsold össze. Dolgozd hozzá a tojás sárgáját és a hideg vizet, amíg egy rugalmas tésztát nem kapsz. Csomagold folpackba, majd tedd hűtőbe legalább 30 percre.
- A töltelék elkészítése: Egy lábasban keverd össze az áfonyát, cukrot, keményítőt, citromlevet és vaníliakivonatot. Közepes lángon főzd pár percig, amíg az áfonya kissé megpuhul és a keverék besûrűsödik.
- A pite összeállítása: Nyújtsd ki a tésztát, majd helyezd egy kivajazott piteformába. Kanalazd bele a tölteléket, majd takard be a maradék tésztával, amit rácsosan is elrendezhetsz.
- Sütés: Előmelegített 180 °C-os sütőben süsd 35-40 percig, amíg aranybarnára sül. Hagyd hűlni, majd szeleteld fel.
Tippek a tökéletes áfonyás pite elkészítéséhez
- Tészta trükk: Ha extra omlós tésztát szeretnél, adj hozzá egy kevés étkezési ecetet vagy citromlevet.
- Ne legyen túl lészegény a töltelék: Az áfonya sok nedvességet tartalmaz, ezért a keményítő segít stabilabbá tenni a tölteléket.
- Fűszerek variálása: Fahéj, szerecsendió vagy narancshéj is feldobhatja az áfonyás pite ízvilágát.
Érdekességek és variációk
Az áfonyás pite több országban is népszerű, de különböző módon készítik.
- Amerikai áfonyás pite: A klasszikus recept, amelyben a tészta rácsos fedéssel készül.
- Francia galette: Lazább szerkezetű, rusztikus piteformát alkalmaz.
- Vegán verzió: Vaj helyett kókuszolajjal, tojás helyett almáspürével készíthető.
- Gluténmentes variáció: Mandulaliszt vagy hajdinaliszt alapú tésztával is próbálkozhatsz.
Az áfonyás pite egy igazán különleges desszert, amelyet bárki elkészíthet otthon. Az alaprecept mellett számos variációval kísrletezhetsz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb ízvilágot. Akár klasszikus, akár modern verziót választasz, garantáltan mindenki kedvence lesz ez a desszert!