• strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_page::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_page::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_page.inc on line 297.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_block::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_block.inc on line 78.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options_submit() should be compatible with views_plugin_display_attachment::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of calendar_plugin_display_attachment::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_plugin_display_attachment.inc on line 242.
 • strict warning: Declaration of date_handler_field_multiple::pre_render() should be compatible with content_handler_field_multiple::pre_render($values) in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/date/date/date_handler_field_multiple.inc on line 185.
 • strict warning: Declaration of calendar_view_plugin_style::options() should be compatible with views_object::options() in /home/keletibakony/public_html/kisalfoldilife.hu/sites/all/modules/calendar/includes/calendar_view_plugin_style.inc on line 173.

Kommunikáció


D.1. akció: Online kommunikáció 

2012

A 2012-ben elindított Kisalföldi Homokpuszta honlapon részletesen bemutatjuk a projektet, a tartalmakat rendszeresen frissítjük, hogy a projekt előrehaladásáról megfelelően hírt adjunk. A honlap magyar és angol nyelven érhető el.
Félévente hírleveleket is szerkesztettünk magyar és angol nyelven, melyeket a feliratkozott olvasóknak küldtünk ki. Hírlevelünkre az admin@kisalfoldilife.hu e-mail címen lehet feliratkozni.  

2013

2013 márciusától a projekt honlapja mellett az aktuális információk jelennek meg a Kisalföldi Homokpuszta Facebook oldalunkon is. 
A YouTube oldalunkon pedig rövid videók érhetők el a projektterületen zajló munkálatokról.  

Az első két hírlevelet 2013. májusban és októberben küldtük ki a hírlevélre feliratkozottaknak. 

2014

Májusi hírlevelünkben a nemzetközi konferenciáról írtunk.

Novemberben tájékoztattuk a hírlevélre feliratkozókat a II. lakossági fórum és sajtótájékoztató témájáról, helyszínéről és időpontjáról. 

2015

Áprilisban hírlevélben tájékoztattuk a 2015. májusában megrendezett Nemzetközi Szemináriumról az érdeklődőket. Ezentúl beszámoltunk a hírek menüpontban is olvhasható aktualitásokról, úgy mint az online felületen is elérhető a motocrossos kiadványunk,  a Győr környéki békanászról, valamint a XIII. Természetvédelmi Szemináriumon tartott előadásunkról.

D.2. akció: Média-megjelenések

Nagy hangsúlyt fektetünk a média folyamatos tájékoztatására is. 

2013-ban történt:

Május 30-án tartottunksajtótájékoztatót, Győrben. Az eseményről képek itt találhatók. 
2 sajtóközlemény és az esemény alapján 1 nyomtatott és 17 online cikk jelent meg a témában. 7 TV és 1 rádió hírben jelentünk meg.  

2013 nyarán a projekt bekerült az OzoneNetwork (nemzeti média) Egyenlítő című műsorába, ahol 3 nyilatkozó személy (Budapesti Erdőgazdaságtól Szőke Péter, Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságtól Takács Gábor, és az Aquaprofit Zrt-től Kőpataki Éva) beszélt a projekt céljáról, a támogatás összegéről és az elvégzett és elvégzendő tevékenységekről. A video az alábbi linken megtalálható: http://www.ozonenetwork.hu/ozonenetwork/oko-reality/20130822-kisalfoldi-homokpuszta-projekt.html

Projekt megjelent a TV2 (nemzeti média) Zöld Világ című műsorában is, ahol Szőke Péter, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. erdőmérnöke és projekt koordinátora mutatta be a projektet és a projekt területet. A video megtekinthető az alábbi linken: http://tv2.hu/musoraink/zold_vilag/133223_turjanvideki_erdogazdalkodas.html 

A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a projektben tapasztalt özönnövény irtási részeredményeket a szakmai közönséggel a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a  WWF Magyarország által 2013. október 14-15-én rendezett özönnövény-kezelési szakmai szemináriumon osztotta meg.

2014-ben történt:

2014 májusában a nemzetközi konferenciával egybekötve tartottuk meg a projekt következő sajtótájékoztatóját, amelyen bemutattuk a projektben elért eddigi eredményeket. A sajtótájékoztatóhoz kapcsolódóan sajtóközleményt is adtunk ki. A sajtóközlemény és a sajtótájékoztatón elhangzott tájékoztatás alapján az alábbi médiumokban jelent meg hír a projektről: 

 - Greenfo
 - Veol.hu 
 - Honvedelem.hu
 - Országos Erdészeti Egyesület honlapja
 - Raketaezred.hu
 - Veszprémi Napló 
 - Veszprém TV
 - Echo TV Hazai Vadász c. műsora 

Az Aquaprofit Zrt., Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. 2014. november 6-án tartotta a Kisalföldi LIFE 2. lakossági fórumát és ezzel egybekötött sajtótájékoztatót. 

A fórum résztvevői megismerhetik a Kisalföldi homokpuszta védett élővilágát, illetve a projekt fő célkitűzéseit és a táj megvédésére irányuló feladatait, azok előrehaladását, az eddig elért eredményeket. A rendezvényre ellátogatók találkozhatnak HM Védelemgazdasági Hivatal Infrastrukturális Igazgatóság, a Budapesti Erdőgazdasági Zrt., a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és az Aquaprofit Zrt. munkatársaival, akik munkájukkal segítik a projekt előrehaladását.

A sajtótájékoztatónkon elhangzottak és a kiadott sajtóközlemény alapján az alábbi médiumokban jelent meg hír a projektről:

 - Oxygen HÍrügynökség
 - Győr+ TV
 - Turizmus Online

2015

2015 májusában a Nemzetközi szemináriumon rendeztük meg a 4. sajtótájékoztatót, amelyen a média megismerhette a Kisalföldi LIFe projekt, illetve a meghívott előadók projektjeinek eredményeit.

A sajtótájékoztatónkon elhangzottak és a kiadott sajtóközlemény alapján az alábbi médiumokban jelent meg hír a projektről:

- Győr+ online

- Országos Erdészeti Egyesület (oee.hu)

- Oxygen Hírügynökség

- Oxygen Media Híradó

- Győrplusz TV

- Honvedelem.hu

A projekt végéhez közeledve 2015. novemberében került sor az 5. sajtóeseményre. A győrszentiváni Móricz Zsigmond Általános Iskolában a sajtótájékoztatóval egybekötött záró lakossági fórumot tartottunk, ahol ismertetésre kerültek az elért eredmények, továbbá első ízben került bemutatásra a projektről készült 15 perces multimédiás film is.

D.3. akció: Közvélemény-kutatás

2013

2013-ban végeztünk egy megkérdezést a projektterület vonzás körzetében. 171 kitöltött kérdőív és 17 személyes interjú alapján megállapíthatjuk, hogy a válaszadók többségének van tudomása a projektről és határozott véleménye van a projektben felmerülő problémákról, mint pl. az illegális hulladék lerakásról. Ezt tartják a legnagyobb problémának is, a katonai használat előtt. 
A további kommunikációs tevékenységünk során fontosnak tartjuk, hogy tájékoztassuk a lakosságot a negatívan megítélt tevékenységek és a veszélyeztető tényezők ellen való fellépésünkről, azokról az akcióinkról, amelyek a romboló hatásokat kiküszöbölik. 

A közvélemény-kutatás 2. fázisát a projekt végére ütemeztük, hogy ezzel is ellenőrizhessük a kommunikációs tevékenységünk eredményességét. 

2015

A közvélemény-kutatás 2. fázisát 2015 nyarán végzte el az Aquaprofit Zrt. regionális és nemzeti szinten is. Az eredményeket értékelő jelentésekben foglaltuk össze.

 

D.4. akció: Tájékoztató és oktatóanyagok

Az oktatási és információs anyagok célja a projekt bemutatása és a projekt területén fellelhető természeti értékek megismerése.  

A 2013-ban készített szórólapunk, amely magyar nyelven és angol nyelven érhető el, 2000 példányban készült. 1500 példányban készült el a projektet részletesen bemutató brossúránk is, szintén magyar és angol nyelven. 

A 2014-es nemzetközi konferenciánkra egy 16 oldalas füzetet készítettünk, angol nyelven. Ebben bemutattuk a projektet, a konferencia programját és előadóit is. 

2014-ben a „field guide” és „field card” megnevezésű kiadványaink is megjelentek.

2014 novemberében az Aquaprofit Zrt. megszervezett egy találkozót az ARABONA Motocross Egyesület vezetőivel akik örömmel fogadták a megkeresést.

A krosszmotorosok számára összeállított tájékoztató anyag kiadásának előkészítése miatt megszervezett találkozó sikerét mutatja, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és a Budapest Erdőgazdaság Zrt. felajánlotta hogy segít előkészíteni egy alternív motoros nyomvonalat, amely minden fél számára elfogadható lesz. Ugyanakkor az egyesület vezetője felajánlotta, hogy segít véleményezni, javítani a motokrossz kiadványt valamint hozzájárulnak a szétosztásához is. 

2015 áprilisában készült el a Motocross tájékoztató, amelynek disztribúciójában az ARABONA Motocross Egyesület is részt vesz.

2015 májusában, a Nemzetközi Szemináriumra adtuk ki azt a kiadványt, amely összesíti a programot, az előadókat, a projekt eredményeit és egyéb információkat.

2015 őszén elkészült a Layman-jelentés, amelyet a novemberben tartott sajtótájékoztatón és lakossági fórumon már megtekinthettek a résztvevők. 

A kiadványok letölthetők a Letöltések menüpont alatt. 

D.5. akció: Lakossági fórumok

2013. május 30-án a győri Móricz Zsigmond Általános Iskolában került megrendezésre a Kisalföldi Homokpuszta projekt első, sajtótájékoztatóval egybekötött, lakossági fóruma. A lakosság mellett a találkozóra meghívott helyi vállalkozások, szervezetek és egyesületek is (pl. a Reflex Környezetvédelmi Egyesület) egyértelműen kifejezték támogatásukat és jövőbeni együttműködési szándékukat.  

A lakossági fórum sikeressége a széleskörű médianyilvánosságból, a megjelent sajtóhírekből, televíziós és rádióinterjúkból is lemérhető.

2014. november 6-án ismét a győri Móricz Zsigmond Általános Iskolában tartottunk egy sajtótájékoztatóval egybekötött lakossági fórumot. 

2015. november 4-én került megrendezésre a 3. lakossági fórum az utolsó sajtótájékoztatóval egybekötve.

D.6. akció: Honvédségi alkalmazottak oktatása

Az oktatások tartalmi összeállítását és prezentációit a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei végzik. 
Az oktatásokat 2010-ben kezdték meg, április 22-én és május 10-én tartottak előadásokat a győri laktanyában. Összesen 84 fő vett részt ezeken a kurzusokon.

A továbbfejlesztett oktatási anyagot 200 példányban 2013 októberében nyomtattuk.

2013 novemberében egy újabb oktatáson újabb 28 fő vett részt.

Az oktatási program az alábbi témákat tartalmazza:

 • a LIFE+ program és a projekt bemutatása
 • a hazai természetvédelmi szervek áttekintése
 • az EU természetvédelmi rendszerének bemutatása, különös tekintettel a Natura2000 hálózatra
 • a HUFH2009 terület (flóra és fauna) ismertetése
 • katonai használat és természetvédelem

2014 októberében két újabb természetvédelmi képzés megtartására került sor a meglevő oktató anyag alapján a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában. A 2014. évi oktatási napokon összesen 101 fő vett részt. 

Ez az akció 2014. októberében lezárult.

D.7. akció: Nemzetközi konferencia és Nemzetközi szeminárium

Nemzetközi konferencia

Veszprémben került megrendezésre 2014. május 14-16. között a „Természetvédelem katonai területeken" c. nemzetközi konferencia, amelyet a   Kisalföldi Homokpuszta (LIFE08 NAT/H/000289) és a Keleti–Bakony (LIFE07 NAT/H/000321) projektek keretei között, közös együttműködéssel, Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatala, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt., a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Budapesti Erdőgazdaság Zrt, a Fertő-Hansági Nemzeti Park Igazgatóság, valamint az Aquaprofit Zrt. szervezett. 
A rendezvényre 13 országból közel 100 résztvevő érkezett. A konferencia résztvevői megismerhették a két projektben elért eredményeket, amellett, hogy hallhattak a LIFE Program 2014-2020-as programozási időszakban bevezetett változásairól, annak magyarországi eredményeiről, különlegességeiről, valamint a LIFE+ projektek nemzetközi jellemzőiről is. A honvédelmi és természetvédelmi szekciók előadásaiban több mint 20 előadó mutatta be saját projektjének tapasztalatait: biológusok, ökológusok és környezetvédelmi szakemberek ismertették az általuk végzett rehabilitációs munkát, miközben a honvédség és NATO meghívottak a katonai szempontok alapján mutatták be a projekt tevékenységeket. Az elhangzott előadások itt érhetők el. 
A konferencia második és harmadik napján a Keleti-Bakony és a Kisalföldi Homokpuszta projektterületeket ismerhették meg a résztvevők. A terepbejárásokon az előző nap bemutatott természetvédelmi akciók gyakorlati részét szemlélhették meg az érdeklődők, és egyben egyedülálló lehetőségként az akciót koordináló szakértőktől, szakemberektől a helyszínen is érdeklődhettek a tapasztalataikról.

Nemzetközi szeminárium

2015. május 20 -21- én, Győrben, a Révész Hotelben került megrendezésre a "Szárazgyepek rehabilitációja" című Nemzetközi Szeminárium, amelynek célja az volt, hogy összehozza és tapasztalatcserére ösztönözze a szárazgyepek rehabilitációjával foglalkozó Magyar és nemzetközi szakértőket. A szeminárium első napján prezentációkkal mutatták be a résztvevők eredményeiket és projektjeiket, a második napon pedig a terepbejáráson a Fertő - Hanság Nemzeti Park igazgatóság szakemberei szemléltették a Kisalföldi LIFE projekt eredményeket.

A rendezvényen 40-en vettek részt 3 országból.

D.9. akció: Információs és hirdetőtáblák elhelyezése, tájékoztató intézkedések

A figyelmeztető és információs táblák kihelyezése 2013-ban megtörtént, 6 db táblát állítottunk fel a projektterület főbb belépési pontjainál. A táblák megjelenítik a projekt kiemelt vizuális elemeit, és figyelmeztetnek a lezárt területre. 

2014-ben kerítések emelése is megtörtént annak érdekében, hogy ezzel is akadályozzuk az illegális szemétlerakást és azt, hogy az utakat elhagyó járművek letapossák az élőhelyeket.    

Az akció 2014-ben lezárult.

D.10. akció: Layman's report elkészítése

A Layman's riport megnevezésű kiadvány 2015 őszén elkészült és letölthető weboldalunk Letöltések menüpontjából.

D.11. akció: Projekt utáni kommunikációs terv elkészítése

A kommunikációs terv 2015. decemberre elkészült és letölthető weboldalunk Letöltések menüpontjából

Természetmegőrzési terv a projekt befejezését követő időszakra

A projekt 2015-ös zárószakaszában összeállításra került a Természetmegőrzési terv, mely a projekt zárását követő időszakban megvalósítandó akciókat, intézkedéseket tartalmazza. A dokumentum szintén megtekinthető a Letöltések menüponton belül.